2014 yılı SEO Gerçekleri
Son yıllarda Google’un Panda ve Penguin gibi updateleri ile SEO o kadar çok değişti ki, bırakın SEO stratejilerinden yararlanmak isteyen website sahiplerini, SEO uzmanlarının dahi güncel SEO kuralları konusunda kafaları karıştı.
Bazılarımız hala SEO’yu seçilmiş anahtar kelimelere göre optimize edilmiş içerik oluşturmaktan ibaret olarak görürken, bazılarımız ise hangi SEO uygulamasının hala geçerliliğini koruduğunu ya da korumadığını anlamaya çalışmakta.
Eğer sizin de SEO konusunda kafanız karışmış durumdaysa ve tüm updatelerden sonra 2014 yılı SEO gerçekleri hakkında bilgi edinmek ve 2014 itibariyle hangi SEO uygulamalarının kullanılması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, sorularınızın hiçdeğilse bir kısmının cevabını bu yazıda bulacağınızı umuyorum.
1) Websitenizi Google’a Kaydetmeli misiniz?
Hayır! Websitenizi Google’a kaydetmeniz arama sonuçlarında görünmeniz ya da rank performansınızla ilgili bir fark yaratmayacaktır. Bunun nedeni Google’un kayıt olsanız da olmasanız da websitenizin sayfalarını mutlaka görecek olmasıdır. Bu yüzden asıl yapmanız gereken, Google’un sitenizi mutlaka crawl edeceğini gözönünde bulundurarak, Google’un görmesini ve arama sonuçlarında göstermesini istemediğiniz sayfaları robots.txt dosyası ile bloke etmek ve görünmesini istediğiniz sayfaların da Google tarafında kolayca anlaşılabileceğinden emin olmaktır.
2) SEO Arama Sonuçlarında Görünürlükten İbaret midir?
Hayır! Bugün geldiğimiz noktadan baktığımızda SEO’yu takıntılı bir şekilde bazı anahtar kelimelerde ön sıralarda olmaktan ibaret olarak algılamak son derece yanlıştır. SEO başarınız ve online potansiyelinizden maksimum düzeyde yararlanabilmeniz için, ziyaretçilerinize faydalı olacak ve paylaşma isteği yaratacak içerikler sunmanız önemlidir.
3) SEO Tamamiyle IT Departmanına Teslim Edilebilir mi?
Hayır! Her ne kadar SEO IT’nin uygulayacağı teknik uzmanlık gerektiren görevler içerse de, SEO çalışmasını tamamen IT’ye bırakmak kesinlikle doğru bir yaklaşım olamaz. SEO hedef kitlenizin ihtiyaçlarına cevap verdiğiniz, kaliteli, özgün ve ilgi çekici içerik oluşturmayı, websitenizde ve sosyal medyada bu içeriklerin paylaşılıp yayılmasını ve hedef kitlenizle sürekli ve etkili iletişim gerektirir. Bu da elbette ki IT’nin uzmanlığı ve görev tanımı dışındadır ve mutlaka SEO uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir.
4) Link İnşasına İçerikten Daha Çok Yatırım Yapmak mı Gerekir?
Hayır! Kaliteli link SEO başarınız için hala çok önemli olsa da, kaynaklarınız her iki stratejiden birine yetecek kadar sınırlıysa, websitenizin içeriğini arttırmak yönünde yatırım yapmanız daha doğru olacaktır. SEO başarınız için doğru yapılmış link inşası tartışmasız önemini korusa da, kaliteli, özgün ve sosyal medyada paylaşılan içerikleriniz uzun vadede size daha fazla link kazandıracaktır.
5) Meta Descriptions ve Meta Keywords Önemini Tamamen Yitirdi mi?
Hayır! Google 2009 yılında arama sıralamalarında bu iki elementin de etkisi kalmadığını açıkladı. Ancak SEO açısından bir etkileri kalmasa da, kullanıcıları sayfanıza tıklamaya ikna etmek açısından hala çok büyük önem taşıdıkları kesin. Kullanıcının arama yaptığı anahtar kelimeyi “bold” olarak göreceği arama sonuçları, sayfadaki rakiplerinize göre farklılık yaratmanıza ve tıklanma oranlarınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır.
6) SEO ve Sosyal Medya Kampanyaları Birbirinden Bağımsız Düşünülebilir mi?
Hayır! SEO ve sosyal medya arasındaki ilişki her geçen gün bir öncekine göre daha fazla güçlenmekte ve “social search” olarak anılmaktadır. Google, özellikle Google+ profillerine verdiği önemle, bu ilişkinin gücünü kanıtlamaktadır. Google arama sonuçlarında sosyal medyada takip ettiğimiz arkadaşlarımızın ya da, direk olarak bizimle ilişkisi olsun olmasın, konusunda uzman ve sosyal medyada otorite kişilerin paylaştığı içerikleri önceliklendirmektedir. Google’un arama sonuçlarında sosyal medyada paylaşılan içeriğe bu derece önem vermesi, SEO kampanyalarının sosyal medyadan bağımsız düşünülemeyeceğini göstermektedir.
7) Site Dışı SEO Olmadan Site İçi SEO Tek Başına Yeterli Olabilir mi?
Hayır! Ne kadar doğru yapılmış olursa olsun tek başına site içi SEO ile potansiyel SEO başarısına ulaşmanız mümkün değildir. SEO başarınızı maksimize edebilmeniz için, site içi SEO, site dışı SEO, sosyal medya gibi birçok stratejinin bir araya geldiği bir kampanya planlamanız gerekir.
8) Anahtar Kelime Seçimlerinde “Exact Match” Kullanmak Şart mı?
Hayır! Arama motorları herbir aramada birçok anahtar kelime ve kelime grubunu ve versiyonlarını kullanarak arama yapmaktadır. Bu nedenle hedefiniz “exact match” yerine, anahtar kelimenizin ve versiyonlarının doğal olarak kullanılması ve Google’un değil, kullanıcınızın mutlu edilmeye çalışılması olmalıdır. Ayrıca anahtar kelime tiplerinin abartılı bir şekilde optimize edilmeye çalışılması ve aşırı anahtar kelime kullanımı, Google’un sayfalarınıza olumsuz bakmasına neden olacaktır.
9) Kesin Bir Anahtar Kelime Kullanım Yüzdesi Var mıdır?
Hayır! Hedefiniz her zaman olduğu gibi yine kullanıcıların beklentilerine uygun ve kaliteli içerik sunmak olmalıdır. Fazlasıyla optimize edilmiş bir sayfa kullanıcıyı rahatsız edecek ve, arama sonuçlarında ön sıralarda görünmüş ve tıklanmış da olsa, kısa bir süre içinde terk edilerek hemen çıkma oranınızı (bounce rate) yükseltecek ve sonuçta yine Google’un gözünde olumsuz puan almanıza neden olacaktır. Doğru strateji ise anahtar kelimenizi ya da versiyonunu bir kez sayfa başlığında, URL’inizde ve birkaç kez de metin içerisinde kullanmaktır.
10) Websitenizin Ana Sayfası İçerik Açısından Zengin Olmak Zorunda mı?
Hayır! Ana sayfanızı şirketinizin giriş kapısı gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla yaratacağınız ilk izlenim elbette ki son derece önem taşır. Ancak bu öneme kendinizi kaptırıp gereğinden fazla uzun ve detaylı bir içerik sunmak doğru değildir. Bunun yerine kim olduğunuzu, ne yaptığınızı, iletişim bilgilerinizi ve ana sayfanıza gelen ziyaretçinizin ne yapmasını istediğinizi açık ve net bir şekilde ifade etmeniz yeterli olacaktır. Kısacası, yetersiz bilgi kadar, kafa karıştıracak kadar aşırı bilgi de ziyaretçilerinizin beklentisini karşılamayacaktır.
Sonuç olarak, organik arama stratejilerinizin daha verimli sonuçlar getirmesini sağlamak için tüm bu SEO gerçeklerine önem vermeniz büyük önem taşımaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki belli kuralları yerine getirmek SEO açısından bir garanti oluşturmaz. SEO başarısına ulaşmak ancak;
- SERP sıralamalarında ön sıralarda olmak
- kalitesi ve alaka düzeyi yüksek içerik sunabilmek
- aranılanın rahatlıkla bulunabilindiği bir navigasyona sahip olmak
gibi birçok faktörün birarada olması sonucu kullanıcıların mutlu bir deneyim yaşayabilmesiyle mümkün olabilir.
Bizi Arayın
SEO Kampanyaları ile Rakiplerinizin Önüne Geçmek için Bizi Arayın